PERSMEDEDELING

PERSMEDEDELING

Op maandag 27 mei 2013 vindt er in de Vrije Kleuteroefenschool ‘De Wervetuin’ in Vorselaar een unieke wetenschapshappening plaats: jonge kleuters worden samen gebracht met leerlingen van het 6de leerjaar én met hogeschoolstudenten om samen proefjes uit te voeren. Zij zullen experimenteren binnen het thema ‘badkamer op stelten’.
Vanaf 9u zullen de oudste kleuters eerst les krijgen van leerlingen van het 6de leerjaar van de Vrije Lagere Oefenschool ‘Windekind’. De kleuters zullen leren bruisballen en haargel maken, ze zullen kijken hoeveel verschillende vloeistoflagen ze kunnen ‘stapelen’, hoe er een domino van flesjes gemaakt kan worden en ze zullen tenslotte onderzoeken hoe je goede bellen kun blazen en hoe ‘pampers’ werken.
Daarna zullen studenten van Bachelor Lerarenopleiding Kleuteronderwijs van de Thomas More Hogeschool Kempen dezelfde proefjes uitvoeren met de jongere kleuters. Het belooft dus een spetterend stektakel te worden.

secureeducation

Dit alles past in het kader van een Europees project getiteld SECURE, wat staat voor Science Education Curriculum Research. Dit project brengt het positief-wetenschappelijk onderwijs voor 5-, 8-, 11- en 13-jarigen in Europa in kaart. De curricula van wiskunde, wetenschappen en techniek in 10 verschillende Europese landen worden vergeleken, niet alleen wat er in de leerplannen beschreven staat, maar ook hoe dit door leerkrachten geïnterpreteerd wordt én door leerlingen ervaren wordt. Hiervoor zijn enquêtes en interviews afgenomen voor elke leeftijd in 15 scholen in Vlaanderen, waaronder de kleuter- en lagere school in Vorselaar. De vergelijkende studie zal uitmonden in belangrijke beleidsadviezen. Enkel met voldoende aandacht voor wetenschap en technologie kan Europa immers haar toekomstige kennisbasis verzekeren.
Behalve de comparatieve studie wil het project ook het belang van vroegtijdige wetenschappelijk vorming benadrukken. Samen met de deelnemende scholen worden daarom in de tien landen scientific events georganiseerd die wetenschapseducatie onder de aandacht brengen, en waarvan er maandag 27 mei tussen 9 – 12u er eentje doorgaat in ‘De Wervetuin’ in Vorselaar.
De lerarenopleiding van de Thomas More Kempen is penvoerende instelling van het project (http://www.secure-project.eu/belgium).

thomasmore